1 april valt vroeg dit jaar

“Het lijkt alsof 1 april dit jaar bijzonder vroeg komt dit jaar, maar de treinen zelf komen straks helemaal niet meer," zegt federaal parlementslid Dorien Cuylaerts. "Staken is een recht, maar hoe rechtvaardig is het nog als een fractie van het spoorpersoneel een heel land kan platleggen?" De cijfers spreken voor zich. Tijdens de sociale verkiezingen van 2024 haalden OVS en ASTB respectievelijk 10 en 2 verkozenen. METISP, dat een staking van 29 dagen aankondigt, haalde er slechts 7. Ter vergelijking: de grote bonden ACV-Transcom en ACOD-Spoor behaalden samen maar liefst 258 verkozenen. “Een kleine minderheid van vakbondsmilitanten legt dus het hele treinverkeer plat, met verregaande gevolgen voor honderdduizenden pendelaars en reizigers,” aldus Cuylaerts.

Respect voor het personeel

"De overgrote meerderheid van het spoorpersoneel doet elke dag met toewijding en passie zijn job en dat waarderen we enorm," stelt Cuylaerts. "Deze staking wordt echter gedreven door een beperkt aantal vakbonden, die voornamelijk machinisten vertegenwoordigen. Wanneer zij het werk neerleggen, rijden er geen treinen. Zelfs als conducteurs en andere spoorwerknemers willen werken, ligt het hele systeem stil. Het stakingsrecht wordt gerespecteerd, maar dat mag niet ten koste gaan van het recht om te werken voor degenen die gewoon hun job willen doen."

Hervormingen zijn noodzakelijk

De stakingen draaien vooral om de pensioenhervormingen van de federale regering. NMBS-treinbegeleiders mogen vandaag nog steeds op 55-jarige leeftijd met pensioen. "Deze regering voert eindelijk noodzakelijke hervormingen door om de sociale zekerheid betaalbaar te houden," zegt Cuylaerts. "Dergelijke maatregelen hadden al tientallen jaren geleden genomen moeten worden. Het is onhoudbaar en oneerlijk dat bepaalde beroepsgroepen op 55 jaar met pensioen kunnen terwijl de rest van de werkende bevolking langer moet werken. Hoe leg je je kinderen en kleinkinderen uit dat er voor hen later misschien geen pensioen meer zal zijn?"

Minimale dienstverlening blijft gegarandeerd

"Zeven jaar geleden werd, onder impuls van N-VA, een wet goedgekeurd die een minimale dienstverlening garandeert bij spoorstakingen," benadrukt Cuylaerts. "Dankzij deze wet kunnen mensen die afhankelijk zijn van de trein om naar hun werk of school te gaan, nog steeds hun bestemming bereiken, zij het met vertragingen of extra overstappen. Wij laten de pendelaars niet in de kou staan,” besluit Cuylaerts.